Wat is Stichting Aangepast Schaatsen Kennemerland?

Aangepast Schaatsen Kennemerland is een stichting die zich bezighoudt met schaatsen.
Niets bijzonders zult u zeggen, daar zijn er genoeg van. Wel bijzonder zeggen wij, want wij zijn de enige club in Haarlem en omstreken die schaatst met mensen met een verstandelijke beperking. 

De geschiedenis van Stichting Aangepast Schaatsen Kennemerland begint in 1987. In Haarlem werd op de Kunstijsbaan Kennemerland naar voorbeeld van het model Alkmaar begonnen met het geven van schaatslessen aan mensen met een verstandelijke beperking. Door ongeveer dertig enthousiaste mensen waaronder Wim Luiten en Cor Elsendoorn, werd in november van dat jaar gestart. Men begon met aangepaste schaatsen, schaatsen met drie ijzers en leren banden.

De groep viel onder de Stichting Gehandicapten Sport Haarlem, wat later is opgegaan in Sport Support Kennmerland.
In 2002 is de hele groep overgegaan naar Stichting De Baan in Haarlem. Begin 2007 is er een zelfstandige stichting opgericht onder de naam Stichting Aangepast Schaatsen Kennemerland, kortweg Stichting A.S.K.
Onze schaatsers en vrijwilliges zijn aangesloten bij Stichting De Baan, zodat wij ons niet druk hoeven maken over contributie, verzekeringen en andere administratieve bezigheden en ons kunnen concentreren op het schaatsen.
St. ASK zorgt voor de schaatslessen, schaatskleding, een aantal mooie wedstrijden verdeelt over het schaatsseizoen en de laatste jaren is St. ASK ook actief met het organiseren van wedstrijden op andere ijsbanen. In memoriam - Frits Spierings

Op 11 augustus 2018 overleed onze drijvende kracht Frits. 
Frits was de oprichter en voorzitter van onze stichting. Met zijn niet aflatende ijver heeft hij er jaren voor gezorgd dat onze gehandicapten konden schaatsen. Iedere zaterdagmorgen was Frits daar met 'zijn' clubje en het plezier spatte er van af. Frits was ook zeer gedreven in het organiseren van allerlei evenementen voor de schaatsers. Grote en kleine wedstrijden, lokaal, nationaal en internationaal. Frits wist altijd weer fondsen te werven die deze evenementen mogelijk maakten. Dat alles deed hij met en lach op zijn gezicht en met zijn eigen aanstekelijke humor. Hij heeft laten zien dat het schaatsen een middel kan zijn om onze maatschappij te verrijken.

Met Frits verliezen we een heel bijzondere man. Een gezinsman, een clubman, een organisator en ook een vriend, een heel bijzondere vriend.